Hangon senioripuiston käyttäjäkokemuksia

Senioripuisto on valmistunut loppukesästä 2014 ja viikoittaiset ryhmäliikuntatunnit aloitettiin saman vuoden syyskuussa osana kunnan Voimaa vanhuuteen -toimintaa. Puisto on kooltaan melko pieni. Se sijaitsee keskellä kaupunkia kadun ja koulun pihan välissä. Myös terveyskeskus on saman kadun varrella. Puiston laitteet ovat Kompanin X-ERCISE -sarjaa ja harmaasävyisiä. Kadun puolella on kasvamassa puita ja pensaita.

Lisätietoa puistosta: http://www.hanko.fi/liikuntapuisto

 

Hanko PA020024x

 

Haastatellut (2 hlö) olivat melko hyväkuntoisia noin 70-vuotiaita naisia, joilla oli paljon erilaisia liikuntaharrastuksia. Puistossa he kävivät kerran viikossa ohjatulla ryhmätunnilla ja lisäksi silloin tällöin omalla ajalla. He asuivat noin puolen kilometrin päässä puistosta. Puistossa viehättävät mukava ryhmä, hyvät laitteet ja liikunta sekä ulkona olo, "pysyy pääkin kunnossa". Siellä on mukava käydä myös yksin ja lapsia on hauska katsella koulun pihalla.

Laitteet ja puiston käyttö

Kaikki laitteet olivat mukavia ja ne käytiin läpi ainakin kahteen kertaan. Jotkin vatsalihaslaitteet olivat rasittavia ja toiset laitteet taas vaativat lyhyemmiltä käyttäjiltä korokkeen käyttöä. Säätömahdollisuutta kaivattiin. Laitteet olivat helppokäyttöisiä, toimivia ja turvallisia, kun oikea käyttö oli opastettu. Talvikäytöstä ei vielä ole kokemusta, mutta käsineiden kanssa se varmaan sujuu.


"No juu, tässä nyt kun on tämmönen puisto pystyyn laitettu, niin täähän on motivoivaa. Sillä tavalla että koko kroppa saa, kaikki lihakset saa sopivasti liikettä."

"Ja siinä on myös se, et nyt tässähän ei asenneta mitään painoja eikä, vaan oma keho on se mitä vastaan teet näitä kaikkia. Se on mun mielestä ihan hyvä. Tänne pitäis kaikkien hankolaisten ruveta tulemaan."

"Mulla vaan pituus tekee joissakin kohdissa vähän haittaa, kun mä oon lyhyt. Mul on nytteki semmonen klossi mukana et mä voin riippuu sitte."

"No onhan se nyt tässä ryhmässä sillä tavalla hupaisampaa. Mutta tietysti silloin kun ei ole sen ryhmän mukana niin silloin sen oman tulemisensa tänne voi järjestää sellaseen kohtaan kun se parhaiten passaa itelle."

"Monilla saattaa olla et jos vaan tulee omaehtosesti niin sitten keksitään aina niitä joitakin tekosyitä et tänään mä en nyt oikeen ehdi. Et sen takii vois olla ihan hyvä, et se [ohjaus] olis säännöllistä ja sitä olis useammin.

"Kaikki katsoo sitä et sehän on hienoo et tuolla käydään. Et sen takia ihmisten pitäis vaan tulla tänne, eikä ujostella mitään. "

 

Viihtyisyys

Puistoon oltiin hyvin tyytyväisiä eikä lisäelementtejä kaivattu. Koko Hanko on luonnonläheinen. Puisto on kaunis varsinkin kun kasvit kasvavat aikanaan. Kioski, kahvila tai piknik-paikka voisi houkutella jotkut katselemaan ja innostumaan itsekin liikunnasta. Tärkeää on "sisäinen palo" liikuntaan.

"Puut on kasvamassa ja tää ympäristökin, se on ihan kiva, ja sit tääl on lapsia ja."

"No istutukset tietysti on ihan ihania mutta sitkun tietää sen, että ei kaikki ymmärrä sitä että ne on tarkotettu viihtymiseen. Et se on ehkä yksinkertasempaa et se on ihan näin."

"Siellä saa liikkua ja sit on tuttavia ja kun vähän rupatellaan ja sit saa sitte iloa. Jos jaksaa pitää tota kuntoa, niin mä voin ainakin paremmin ja sit toimii pääkin paremmin."

"Hangossakin, kun on niin pitkästi rantoja, niin olis kyllä aivan fantastista et yks tämmönen kokonaisuus olis jossakin rannalla."

 

Turvallisuus

Puisto on haastateltujen mielestä turvallinen, esteetön ja siisti. Puiston ja laitteiden hyvää kunnossapitoa toivottiin jatkossakin.

"Joo, kyllä mä tykkään et tässä on turvallinen paikka."

"On ollut mun mielestä koko ajan turvallinen. Ei oo ollu mitään sellasta roskaamista ja sillailla, kun mä oon tässä käynyt, pyörällä ajanut ohi, niin siistinä on pidetty."