Hyvinvointikeskus Onnin liikuntapuiston käyttäjäkokemuksia

Hyvinvointikeskuksessa on useita ulko-oleskeluun houkuttelevia paikkoja. Liikuntapuiston välineet eivät ole aivan rakennuksen vieressä vaan muutaman kymmenen metrin päässä neljänä ryhmänä vaihtelevassa maastossa. Ulkoilureitti kulkee välineiden vieritse. Puisto tarjoaa vaativuudeltaan eritasoisia välineitä. Tutustu Hyvinvointikeskus Onniin tästä.

 

Laitteet

 

Hyvinvointikeskus Onnissa haastatellut kolme henkilöä (kaksi miestä ja yksi nainen) olivat iältään 74-82-vuotiaita ja asuivat kotonaan. Kaksi haastatelluista asui lähellä liikuntapuistoa ja yksi selvästi kauempana. Kaikki olivat aktiivisia liikkujia, mutta liikunnan määrä oli ehkä hieman vähentynyt viime aikoina. Haastatellut arvioivat liikuntakykynsä hyväksi eikä kaatumisia ollut tapahtunut. Liikuntapuistossa käytiin useita kertoja viikossa kauppamatkalla tai Onnin muita palveluja (uinti, jumppa, kahvila) käytettäessä.

Laitteet ja puiston käyttö

Oman valinnan mukaiset mahdollisuudet viehättivät käyttäjiä, erityisesti miehiä. Lähes kaikki laitteet olivat mieluisia, mutta selkävaivat rajoittivat joidenkin käyttöä. Vaativimmat laitteet sijaitsivat kauimpana ja jäivät joiltakin mahdollisesti huomaamatta. Laitteita käytetään myös talvella. Oma solumuovisuoja ja käsineet auttavat kylmyyttä vastaan ja lumetkin voi kolata pois. Laitteet ovat turvallisia, kun käyttö on hyvin opastettu. Myös Onnin lähimaaston hyviä lenkkeilymahdollisuuksia kiiteltiin.

"Kun saa raittiissa ilmassa tehdä nää liikkeet. Se on minust hyvä. Sitten saa ihan omalla aikataululla tehä."

"Joo, kyllä. Pyörähdän siihen mukaan, siinähän on ohjeet, niinku neuvottu, niissähän on ohjeet, kuin niitä käytetään."

"No, ne (laitteet) on kaikki tavallaan (hyviä) kun ne on eri asioihin. No, kyllä se oma ruho painaa kun sitä vetää, voi että se on painava!

"Kun ihmiset tulee sellaset jotka ei oo ennen käyny, että ne sais niinkun tottumaa siihen, siellä vois olla erilaista opastettua touhua, etenki näitä istumalaitteita. Ettei ihan kuivu lihakset."

"Et sais vaan ihmisiä enemmän käymää, et kyl mie siel viihdyn yksinki mut toivon, et kaikki käyttäis hyödykseen sitä, kun on tällanen mahdollisuus, et kun ne on hyvät laitteet."

"Joo no sehän on toinen puoli se henkinen puoli, kun meki kotona miehen kanssa ollaan, niin kun tänne pääsee niin tuntuu ihan se virkistää".

 

Viihtyisyys

Haastateltavien mielestä puisto oli luonnonläheinen, rauhallinen ja meluton. Maisemia ja kukkaniittyä pidettiin kauniina. Laitteiden sininen väri viehätti käyttäjiä. Alue kokonaisuudessaan oli viehättävä. Hyvinvointikeskuksessa oleva kahvila on hyvin suosittu kohtaamispaikka. Muiden tapaaminen ja nuorten näkeminen olivat osa puistossa käynnin viehätystä ja tärkeämpiä kuin järjestetyt liikuntaryhmät.


"Se jo antaa tuulensuojaa kun tää on tällanen kumpare. Et se on ollu ihan kiva kierros, siinä mielessä hyvin suunniteltu."

"Juu, ei oo koskaan kukaan mitään häirinny ja, täs on aika kivoja noi nuoretki. Niille voi alkaa puhua ja juttelee niin ne moikkaa jo kaukaaki."

 

Turvallisuus

Käyttäjien mielestä puisto oli turvallinen, esteetön ja melko siisti. Kaiken kaikkiaan puistoa ja ulkona oloa pidettiin niin upeana, ettei lisätoiveita juuri ollut.


"No ei siellä silleen (esteitä), kun sellasta reittiä menee et pääsee. Pyörätuolien kanssa pääseehän siellä, ei se niin pehmeetä oo ettei pääsis työntämään, ja rollaattorin kanssa pääsee, mut sitte pitää mennä sellasesta paikasta et pääsee."

"Joo ja sitte tääl on hirveen hyvät jalkakäytävät tai noi liikuntapaikat. On niin hyvä, ettei tarvii mennä tonne liikenteen sekaan ko täs on toi pikkumetsän alue, ei tarvii tulla kotoakaan ku sellasen 50 metriä nii on sitte jo noilla jalkakäytävillä."