Loviisan senioripuiston käyttäjäkokemuksia

Loviisan senioripuisto on matalan kynnyksen liikuntapaikka, joka sijaitsee keskellä kaupunkia. Puistossa on sekä Gymparkin että Lappsetin laitteita. Puistossa järjestetään kesäisin ohjattuja liikuntaryhmiä ikäihmisille. Tutustu senoripuistoon tästä.

yleisilme

 

Loviisan senioripuiston haastatellut (4 hlö) olivat noin 70-vuotiaita naisia, jotka asuivat korkeintaan parin kilometrin etäisyydellä puistosta. Kaikki haastatellut olivat aktiivisia liikkujia ja arvioivat liikuntaharrastustensa pikemminkin lisääntyneen iän myötä. Puistossa he kävivät eniten kesäkaudella, ryhmätuntien lisäksi myös omalla ajalla.

Laitteet ja puiston käyttö

Puistossa vietettiin yleensä tunti ja omalla ajalla vaihtelevasti. Kaikki välineet käytiin vähintään pariin kertaan läpi. Erityisesti keskivartaloa vahvistavat laitteet olivat suosittuja. Rajoituksia aiheutui vain esimerkiksi kipeästä polvesta tai selästä. Laitteita pidettiin turvallisina, koska opastus ja neuvonta oli hoidettu hyvin. Myös laitteiden huolto oli yleensä toiminut. Värikkyys ja materiaalit olivat kohdallaan lukuun ottamatta selkäpenkkiä, jota varten tuotiin oma pehmuste. Kylmällä säällä otettiin käsineet käyttöön.


"No se on ku se on niin likellä, että tässä tulee poikettua aina kun kävelee."

"No mä tykkään tästä, kun mä oon aina ollut ulkoilmaihminen, niin mä tykkään olla ulkona."

"Joo meil on aina yleensä alussa sellanen lämpökierros. Sit on liikunta. Sit kun on kaikki liikkeet tehny sit on venyttely."

"Minun mielestä se on parasta, että täällä saa niitä tiettyjä lihaksia vahvistettua ja sitten toiseksi paras niiden ihmisten tapaaminen eli se sosiaalinen puoli."

"Täs on se jälkaprässi, se on aika kevyt kyllä, ku mihin mie oon tottunu siel kuntosalilla. Mut tää on ihan tehokas kyllä, ku ei kuntosalille pääse kesällä ollenkaan."

"Meidän ryhmä on ihan mukavan sopiva. Et ei tarvii odottaa sit kun toinen tekee."

"Mä voin sanoo mikä on erilaista niin nää missä saa vähän rentouttaa selkää. Musta ne on ihan mukavia, mitä ei tuolla kuntosalilla ole."

 

Viihtyisyys

Puistoa pidettiin viihtyisänä ja luonnonläheistä ympäristöä kiitettiin. Alkuverryttely sujui hienossa maastossa. Isot puut tarjosivat varjoa kesällä. Puistoon ei juuri toivottu lisää laitteita tai kasveja eikä eläimiä, koska se ei kooltaan ole kovin suuri. Puistoliikunta tarjoaa viihdykettä myös palvelutalon asukkaille, jotka seuraavat liikkujia parvekkeeltaan.


"On, tää on kaunis paikka. Tää on hirveen kiva ku kesälläkin, kun aurinko paistaa, niin nää puut vähän suojaa."

"Siinähän on jokea ja sitten on kivat maastot tosta kun lähetään lämmittelemään ja ei tarvii kyllä mennä mihkään kauas sillä viisiin."


"Joskus sattuu tuolla parvekkeella istumaan joku ja antamaan hyviä neuvoja sitten, joku vanhempi setä istuu tuolla ja huutelee neuvoja sitte. Juu. No heille on niin iloa ku me tullaan tänne."

"Ei minua mikään häiritse, vaikka kyllä tässä autoja kulkee mutta aika vähän. Ei täällä sitten oo nuoria eikä mitään silloin kun me olemme täällä. Et tää on kyllä ihan rauhallinen."

 

Turvalllisuus

Haastateltavien mielestä puisto oli turvallinen ja esteetön.

"On. Erittäin helppo tulla. Se on ku kerran käy läpi nii kato sit se on sopiva (turvallinen)."

"Joo esteetön on, että kyllä ihan hyvin pääsee, joka puolelta."

"No aluks se oli vähän vaikeaa, kun yksin tein niin et osannu. Mut nyt kun sen tietää, miten se pitää tehdä, niin kyl se menee ihan hyvin."